CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

VENUS


Bang voor het broeikaseffect? Op Venus weten ze al duizenden jaren wat dat betekent...


Algemeen
Venus is de tweede planeet van ons Zonnestelsel en staat het kortste bij onze Aarde. Als er één planeet is waar de mens zich na lange tijd zou kunnen koloniseren, dan is het Venus misschien wel. De atmosfeer komt namelijk behoorlijk met die van de aarde overeen. We hoeven "alleen maar" algen in de atmosfeer te dumpen, die het CO2 omzetten in O2.

De atmosfeer van Venus is een goed voorbeeld van hoe we onze eigen atmosfeer moeten voorstellen als het versterkte broeikaseffect (tot in een vergevorderd stadium) doorzet. Venus' atmosfeer zit boordevol met CO2, hetgeen ervoor zorgt dat er enorm hoge temperaturen op het oppervlak heersen omdat dit gas een enorm broeikaseffect veroorzaakt.

Er zijn een aantal Russische (Venera) voertuigen op Venus geland. Deze werden echter al na een paar uur door de intense hitte verpletterd (zo dacht men). Maar het blijkt dat het ook regent op Venus. Dan wel geen water, maar zwavelzuurachtige substanties die de ruimtevaartuigen moeten hebben aangetast. De Venera 14 zou immers opgewassen moeten zijn tegen de intense hitte. Maar goed, voor niets zijn ze niet opgeofferd. Foto's toonden aan dat het oppervlak van Venus bezaait ligt met een soort Naamse Steen die overal door de extreme hitte kapot is gesprongen.

Door het grote wolkendek wordt alle warmte vastgehouden (broeikaseffect) en ontstaat een temperatuur van 480 graden die nog steeds stijgt. Venus staat op zo'n 108.100.000 km van de Zon verwijderd en heeft geen manen.

Venus kennen we ook als de Avond- en Morgenster. Voordat de zon opkomt is er vaak een "ster" te zien die behoorlijk helder is. Dit is geen ster, maar Venus. In de avond speelt hetzelfde zich af als de zon net onder is. Het verschil tussen de zonsop- of ondergang en de op- en ondergang van Venus kan soms wel 4 uur bedragen. Het is ook veilig om NAdat of VOORdat de zon is opgekomen de planeten Venus en Mercurius te bestuderen. Zie hiervoor zeker de pagina over Mercurius!

Met Venus is nog iets bijzonders aan de hand. Venus draait retrograde om zijn as. Welnu, dat houdt in dat hij om zijn as draait in de tegengestelde richting als waarin zij om de zon draait. Door dit verschijnsel duurt een omwenteling om de eigen as (een dag) langer dan een omwenteling om de zon (een jaar). Een "jaar" duurt ter vergelijking op Venus ongeveer 130 dagen minder dan een Aards jaar.

Foto's
Venus gezien door het ruimtevoertuig Galileo op zijn reis naar Jupiter in UV (Ultraviolet). Ernaast Venus zoals we haar zien door telescopen vanaf de Aarde.


De Russische Venera (Russisch voor "Venus") maakte een foto van de rotsen vlakbij de landingsplaats op het oppervlak van Venus.


Meer informatie: NASA Site over Venus


� Copyright CR-Corporation - 2024 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!