CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

JUPITER


Interesse in groot met hoofdletter G? Dan is Jupiter de ideale bestemming voor jou!


Inleiding & Atmosfeer
Jupiter is een hemellichaam dat in alle opzichten de kampioen is van ons zonnestelsel. Niet alleen qua grootte maar ook qua complexiteit van zijn eigen stelsel en de enorm rumoerige atmosfeer. We zien Jupiter vaak als een zeer heldere ster aan de hemel. Jupiter is geen ster, al heeft hij veel overeenkomsten met een ster. Zo bestaat Jupiter grotendeels uit waterstofgas en zendt hij allerlei soorten straling, deeltjes en warmte uit.

Het lastige van Jupiter is, dat je niet weet waar je de grens moet leggen tussen atmosfeer en binnenste van de planeet. Deze gaan namelijk in elkaar over.

Het gene wat wij, aardbewoners, ons het lastigste kunnen voorstellen is het feit dat onder de enorme wolkenmassa van Jupiter geen oppervlak te vinden is. Als we de onmogelijke reis door Jupiter's wolkendek zouden maken komen we meteen in uiterst vijandige weersomstandigheden terecht. De Grote Rode vlek (een enorme orkaan die al eeuwen woedt) is het extreemste voorbeeld van het weer op Jupiter. Dit is een enorme orkaan die maar niet wil gaan liggen. Hij wordt al eeuwen opgemerkt door astronomen. Zouden we deze weersomstandigheden kunnen weerstaan, dan komen we in lagere "luchtlagen" terecht. Aangezien we steeds meer dalen neemt de druk steeds meer toe. Deze druk wordt op een gegeven moment zó hoog dat de lucht in vloeistoffen verandert. We komen dan in een soort superoceaan terecht. Zouden we in die oceaan nog verder afdalen (en de druk neemt steeds verder toe) dan worden op een gegeven moment ook deze vloeistoffen weer samengedrukt tot metaal.

De atmosfeer van Jupiter is niet alleen enorm complex, maar verandert ook voortdurend met een overweldigende snelheid. Jupiter's atmosfeer is onder te verdelen in banden en zones die in tegengestelde richting tegen elkaar indraaien. Daardoor lijkt het alsof de zones stilstaan en de banden eromheen draaien. Daarbij komt dat Jupiter enorm snel om zijn eigen as draait: 1 "dag" duurt minder dan 10 uur!

Mislukte ster?
Sommige astronomen zien Jupiter als een mislukte ster. Vroeger werd trouwens al gedacht dat Jupiter een tweede zon was (zij het veel zwakker dan de zon). Jupiter heeft bijna alle eigenschappen van een ster. Zo bestaat hij grotendeels uit waterstofgas en zendt hij deeltjes en straling uit (dus ook warmte). Berekeningen hebben aangetoond dat als Jupiter nog iets groter was geweest kernfusies zouden zijn gaan optreden en Jupiter als een ster zou zijn gaan schijnen.

Manen & Ringen
Jupiter heeft 16 manen waar er vier erg bekend zijn: Io, Europa, Callisto en Ganymedes. Deze vier manen werden al door Galileo Galilei ontdekt.

Eén van deze manen, Europa, is de meest interessante, omdat deze waarschijnlijk vloeibaar water bevat (onder een dikke? ijslaag). Misschien leven er in de zeeën van Europa wel wonderbaarlijke wezens...

Io is een erg interessante maan. Dit is het enige hemellichaam, naast de Aarde, dat vulkanische activiteit vertoont. De verklaring ligt voor de hand: door de enorme zwaartekracht van Jupiter wordt het oppervlak vele kilometers omhoog getrokken en weer in elkaar geduwd. Hierdoor ontstaan nogal veel (hevige) vulkanische erupties.

Jupiter heeft, net zoals de andere gasreuzen (Saturnus, Uranus en Neptunus) een ringenstelsel. Zij het dat de ringen van Jupiter slecht zichtbaar zijn vanwege hun geringe omvang. Ringen zijn opgebouwd uit kleine stenen en stof, die met hoge snelheid rond de planeet draaien. Daardoor lijkt het een massieve ring als we naar deze planeten kijken door een telescoop.

Foto's
De "familie Jupiter" met Jupiter op de achtergrond. Goed zichtbaar is de Grote Rode Vlek. Ook zijn de vier Galileïsche Manen goed zichtbaar.


De vier "Galileïsche Manen" van Jupiter in close up gezien door het ruimtevoertuig de Galileo. Van links naar rechts: Io, Europa, Ganymedes en Callisto. Ze zijn goed op schaal en staan in de juiste volgorde. Io staat het kortste bij Jupiter.



Meer informatie: NASA Site over Jupiter


� Copyright CR-Corporation - 2024 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!