CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

CASSINI-HUYGENS


Een ontdekkingsreis naar Saturnus, zijn manen en ringen.


Het Project
Net zoals de drang bij de astronomen bestond voor verdere bestudering van Jupiter, zo is die er ook voor de planeet Saturnus. Vandaar dat Saturnus ook vereerd wordt met een derde bezoek. Het ruimtevoertuig Cassini, een samenwerkingsproject tussen de NASA en de ESA, bevat net zoals de Galileo-sonde een orbiter-element (Cassini) en een capsule die (deze keer niet in de Saturnusatmosfeer, maar in de Titanatmosfeer) wordt gedropt (Huygenssonde).

Op 15 oktober 1997 werd de Cassini met een Titan IV raket vanaf Cape Canaveral gelanceerd. Cassini heeft ongeveer hetzelfde traject af te leggen als de Galileo. Eerst 2x langs Venus, dan 1x langs de Aarde en dan via Jupiter naar Saturnus. Op 30 december 2000 passeerde de Cassini Jupiter en is nu op weg naar Saturnus waar hij aankwam op 1 juli 2004. Tijdens de zogeheten Millennium-Flyby bij Jupiter zijn een heleboel interessante foto's van Jupiter gemaakt. Nog nooit tevoren waren 2 grote ruimtevoertuigen bij elkaar bij één planeet (met de aarde uitgezonderd).

Technische problemen
De Galileo had tijdens zijn vlucht technische problemen. Een antenne van de schotel wilde niet opengaan. Na herprogrammatie van de Galileo bleek het allemaal mee te vallen en er meer voor- dan nadelen aan te zitten. Bij de Cassini is ook al iets ontdekt wat niet helemaal functioneert. Het draaiwiel, om de schotel in de richting van de Aarde te draaien wilde niet functioneren. Na een grondige herstart van alle hardware wilde het wél werken. Maar de fout die ontdekt is in de constructie in de Huygenssonde die door de ESA is gemaakt, kan niet meer worden hersteld. Technici zijn vergeten er rekening mee te houden dat als de orbiter verder vliegt en de capsule in de Titanatmosfeer duikt, dat er een dopplereffect optreedt m.b.t. het ontvangen radiosignaal. De Cassini kan echter maar één specifieke frequentie ontvangen. Daardoor zullen tijdens en na de afdaling van de Huygenssonde gegevens verloren gaan. Jammer, maar helaas.

Blunders worden vaker begaan, ook door NASA. Bij de Mars Polar Lander had één wetenschapper gerekend in meters, terwijl de andere met de lengteeenheid voet aan het rekenen was. Het resultaat was dat de Polar Lander niet landde, maar crashte op het oppervlak van Mars... daar gaan weer wat miljarden...

Beeldmateriaal


Meer informatie is terug te vinden op de Cassini-Huygens site van de NASA: http://saturn.jpl.nasa.gov


� Copyright CR-Corporation - 2024 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!