CR-Corporation Homepage
introductie sp@ce news mercurius venus aarde mars
jupiter saturnus uranus neptunus pluto heelal
de/onze maan astero�den atmosfeer cassini galileo straling

SATURNUS


Jij houdt van spelen met een opblaasbal in het zwembad? Probeer dan Saturnus eens uit... wedden dat je vriendjes die niet meer kunnen vangen?


Algemeen
Saturnus is een planeet die nog het meeste tot de verbazing spreekt. Saturnus heeft een enorm prachtig ringenstelsel een minstens 22 manen! Saturnus is echter net zoals Jupiter een gasbol en heeft dus geen oppervlak. Jammer, we kunnen nergens gaan staan om de ringen van onderop te bekijken.

Saturnus staat ongeveer twee keer zo ver weg van de zon als Jupiter. Daardoor is Saturnus veel zwakker, maar we kunnen hem nog steeds (net zoals Jupiter) makkelijk met het blote oog zien. Saturnus lijkt in vele opzichten op Jupiter. Saturnus kent ook een atmosfeer die banden en zones kent (zij het bijna onzichtbaar), welke worden veroorzaakt doordat de planeet zeer snel om zijn as draait. Bij Saturnus is dit zelfs zó snel (10,5 uur) dat de planeet bij de diameter bij de evenaar groter is dan de diameter van pool tot pool! Ook zendt Saturnus een heleboel soorten straling uit, net als Jupiter en de zon. Maar dan hebben we wel nog een fenomeen dat alleen Saturnus erg intensief kent: een ringenstelsel. Jupiter heeft ook een ring, maar die is maar heel dun en alleen van heel kortbij (dwz met ruimtevoertuigen) zichtbaar. Zie hierover meer bij "Saturnus manen en ringen".

Dichtheid, Manen en Ringen
Alle gasreuzen (Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus) in ons zonnestelsel zijn zeer licht. Zij hebben een zeer kleine dichtheid maar alleen Saturnus krijgt het voor elkaar een kleinere dichtheid dan water te hebben. Dat houdt dus in dat Saturnus in een hele grote bak water zou blijven drijven.

Met 22 manen en een enorm ringenstelsel is Saturnus zowat de kampioen van ons zonnestelsel wat interne stelsels betreft. Helaas zijn de manen van Saturnus allemaal vrij klein en het handjevol grote zijn "rotsblokken" met Titan uitgezonderd. Leven kunnen we hier misschien vinden. Titan, de grootste maan van Saturnus is ongeveer zo groot als onze Aarde en heeft een behoorlijke atmosfeer. Wat onder die atmosfeer zit is niet duidelijk. De NASA is net zoals met de Jupitermaan Europa bezig duidelijkheid te verschaffen of deze manen leven herbergen.

Het meest wonderbaarlijke aan Saturnus is het enorme ringenstelsel. Om de evenaar van Saturnus draaien kleine stofdeeltjes (ongeveer ter grote van kantoorgebouwen) heel hard rond. Daardoor lijkt het alsof het ringen zijn. De lichte deeltjes bevinden zich aan de binnenkant, de zwaardere aan de buitenkant. Het ringenpatroon heeft ook een scheiding, de Cassini-scheiding. De twee hoofdstofringen worden gescheiden door iets waar we geen verklaring voor hebben.

Foto's
De familie Saturnus; een foto met veel van de grote manen van Saturnus erop. De planeet Satunus gezien met een ongekende scherpte; doordat de atmosfeer en de ringen licht van kleur zijn schittert Satunus als een diamant.


Meer informatie: NASA Site over Saturnus


� Copyright CR-Corporation - 2024 - Afdrukken print - contact

Valid HTML 4.01! Correct CSS!